Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Ορίσθηκαν από τη Νομαρχία Αργολίδας

Τα Εμβολιαστικά Κέντρα του Νομού

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, δημιουργούνται αρχικά τα εξής εικοσιέξι (26) εμβολιαστικά κέντρα της Νομαρχίας Αργολίδας. Τα κέντρα στελεχώνονται από ιατρικό-νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και θα λειτουργήσουν στα Περιφερειακά Ιατρεία-Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, μετά την παραλαβή των εμβολίων.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑΥΠΛΙΑΣ
* ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
* ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
* ΑΓΙΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ
* ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
* ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
* ΑΡΑΧΝΑΙΟ
* ΔΡΕΠΑΝΟ
* ΝΕΑ ΤΙΡΥΝΘΑ
* ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
* ΠΑΛΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
* ΤΟΛΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΓΟΥΣ
* ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
* ΑΓΡΙΛΙΤΣΑ
* ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
* ΚΙΒΕΡΙ
* ΛΥΡΚΕΙΑ
* ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΙ
* ΜΥΛΟΙ
* ΝΕΑ ΚΙΟΣ
* ΠΡΟΣΥΜΝΗ (ΛΙΜΝΕΣ)
* ΦΙΧΤΙΑ
* ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
* ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
* ΔΙΔΥΜΑ
* ΕΡΜΙΟΝΗ
* ΠΟΡΤΟ-ΧΕΛΙ

Αντιδρούν οι παραγωγοί πορτοκαλιών στην αποσύνδεση

Συνεδρίασε η Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων

Την πλήρη αντίθεσή τους με τις αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια του Ελέγχου Υγείας της ΚΑΠ, εκφράζει η Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοειδών. Εκπροσωπώντας περίπου το 90% της ποσότητας των εσπεριδοειδών που παράγονται στην Ελλάδα, η εν λόγω οργάνωση πραγματοποίησε γενική συνέλευση στις 20 Αυγούστου στο Ναύπλιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ψήφιση του παρακάτω υπομνήματος προς τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό, με τίτλο: Εθνικές επιλογές στα πλαίσια του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ που αφορούν στα εσπεριδοειδή.
Βασικό θέμα υπήρξε η αλλαγή από 01/01/2010 του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων της Χυμοποίησης. Με βάση την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη, που απεστάλη στις Βρυξέλλες στις 31/07/2010 το σύνολο των κοινοτικών επιδοτήσεων που αφορά τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή αποσυνδέεται από την παραγωγή και θα κατανέμεται στους δικαιούχους με βάση τα ιστορικά δικαιώματα.
Η Γ.Σ. μετά από ευρύτατη συζήτηση κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι η απόφαση αυτή θα έχει αρνητικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς και κυρίως θα οδηγήσει στη μείωση του εισοδήματος των αγροτών.
Μετά από αυτή την απόφαση τα εσπεριδοειδή που θα οδηγούνται σε χυμοποίηση θα απολαμβάνουν μόνο το τίμημα που θα προσφέρουν οι βιομηχανίες και το οποίο τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 3-6 λεπτά. Το τίμημα αυτό μετά βίας καλύπτει, αν καλύπτει, τα εργατικά συλλογής και τα μεταφορικά στη βιομηχανία. Επομένως, η μοναδική ελπίδα των παραγωγών είναι η σημαντική αύξηση της τιμής αγοράς των φρούτων από την βιομηχανία. Στις σημερινές συνθήκες αυτό είναι αδύνατον λόγω σκληρού ανταγωνισμού.

Η Ανακοίνωση της Γ.Σ.

Η Υπουργική απόφαση θα έχει, κατά την άποψή μας, τα ακόλουθα βέβαια αποτελέσματα:
1. Πορτοκάλια αποκλειστικά προοριζόμενα για χυμοποίηση (κοινά & σαγκουΐνια): Άμεση εγκατάλειψη και εκρίζωση.
2. Πορτοκάλια ομφαλοφόρα και Βαλέντσια: Θα υπάρξει άμεση πίεση στις τιμές, δεδομένου ότι οι παραγωγοί που δεν διαθέτουν άριστα ποιοτικό προϊόν θα υποχωρήσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα τιμών, γνωρίζοντας ότι εναλλακτική λύση της χυμοποίησης που λειτουργούσε μέχρι σήμερα ως τιμή ασφαλείας, δεν υπάρχει πια.
3. Λαϊκές αγορές: Αποτέλεσαν λύση για εκατοντάδες παραγωγούς. Η αγορά αυτή θα επηρεαστεί πτωτικά από την διάθεση 2ης και 3ης κατηγορίας προϊόντων των συσκευαστηρίων, όπως ακριβώς συνέβαινε πριν το 1982.
4. Χυμοποιεία: Οδηγούνται με απόλυτη βεβαιότητα στο άμεσο κλείσιμο. Κάποια ενδεχομένως θα μετατραπούν σε εισαγωγείς βραζιλιάνικου χυμού.
5. Ομάδες Παραγωγών: Θα αντιμετωπίσουν κύμα αποχωρήσεων μελών και τελικά θα διαλυθούν. Αποτέλεσμα της διάλυσης θα αποτελέσει η απώλεια των πόρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
6. Συσκευαστήρια: Θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα συσκευαστήρια που με τεράστια προσπάθεια επιχειρούν να επιβάλλουν κανόνες ποιότητας και υγιούς εμπορίου. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού παραγωγών στα όρια της απελπισίας θα ανοίξει το δρόμο στους αεριτζήδες, οι οποίοι θα αγοράζουν χωρίς να πληρώνουν και ταυτόχρονα θα πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές, πιέζοντας ή και εκδιώκοντας από την αγορά τους σωστούς επιχειρηματίες.
7. ΕΛΓΑ: Αποτελούσε μέχρι σήμερα καθεστώς, σε περιπτώσεις μέτριων ζημιών, να συνεχίζεται η διάθεση των προϊόντων, κυρίως προς χυμοποίηση, και ο ΕΛΓΑ θα καλύπτει μόνο τμήμα της ζημίας. Στο εξής, με ελάχιστο παγετό, τα προϊόντα θα εγκαταλείπονται στα δέντρα και ο ΕΛΓΑ θα καλύπτει πλήρη αποζημίωση.
Η Γ.Σ. της Ένωσης Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοειδών θεωρεί ότι τα παραπάνω αρνητικά αποτελέσματα είναι τόσο φανερά, που έπρεπε να αποτρέψουν τους υπεύθυνους από κάθε σκέψη αλλαγής του συστήματος. Αντίθετα, θα έπρεπε να αγωνιστούν για παράτασή του.
Είναι απίστευτο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει 18 εκατ. ευρώ. και να χάσει το δικαίωμα να ασκήσει με αυτά πολιτική για έναν ολόκληρο κλάδο.
Η Γ.Σ. καλεί τους υπεύθυνους, έστω και τώρα να ανακαλέσουν την καταστροφική τους απόφαση και να παραμείνει το σύστημα καταβολής της επιδότησης για τα εσπεριδοειδή ως έχει αφού και τα αποτελέσματα της Α’ περιόδου επιδότησης υπήρξαν θετικά για τους παραγωγούς.
Agronews

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον Υπουργό

Τι γίνεται με τα ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου;

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε, την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009, Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης με θέμα «Εκμίσθωση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του Ναυπλίου από την ΕΤΑ στην εταιρία «Αργολικός Ήλιος». Η ερώτηση έχει ως εξής:
Στις 31-3-09 υπέβαλα την με αριθμό κατάθεσης 17004 ερώτηση σχετική με την εκμίσθωση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του Ναυπλίου και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Επανακαταθέτω την ανωτέρω ερώτηση και παρακαλώ για την άμεση εκ μέρους σας απάντηση.
Την 21η Ιανουαρίου 2000 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (Ε.Τ.Α.) και της εταιρίας «Αργολικός Ήλιος» για την εκμίσθωση τριών τουριστικών συγκροτημάτων στην πόλη του Ναυπλίου (ΞΕΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, ΞΕΝΙΑ και ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ) Η σύμβαση αυτή προέβλεπε την εκμίσθωση των συγκροτημάτων αυτών για τριάντα χρόνια (άρθρο 1ο της σύμβασης μίσθωσης) έναντι ετησίου μισθώματος τετρακοσίων πενήντα εκατομμυρίων δραχμών (1.320.616 ΕΥΡΩ) που θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή (άρθρο 7ο της σύμβασης μίσθωσης) Επίσης προέβλεπε ότι η μισθώτρια εταιρία ήταν υποχρεωμένη μέσα σε διάστημα 18 μηνών (άρθρο 9ο της σύμβασης μίσθωσης) να προβεί σε πολύ συγκεκριμένες και επακριβώς καθορισμένες εργασίες στα μίσθια ξενοδοχειακά συγκροτήματα (άρθρο 3ο της σύμβασης μίσθωσης). Τέλος η σύμβαση μίσθωσης (άρθρο 2 παραγ. 2 ) δεν παρείχε τη δυνατότητα στη μισθώτρια εταιρία να επεκτείνει τις ξενοδοχειακές μονάδες και να δημιουργήσει νέες κλίνες.
Η μισθώτρια ξενοδοχειακή εταιρεία σήμερα λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τα δύο από τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα (ΞΕΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ –σήμερα NAFPLIA PALACE και ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ) ενώ το τρίτο ξενοδοχείο παραμένει ακόμα κλειστό εννέα και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης και βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και χωρίς να έχουν γίνει οι εργασίες ανακαίνισης όπως προβλέπει η σύμβαση μίσθωσης. Επίσης παρά τη σύμβαση μίσθωσης και παρότι η περιοχή της Ακροναυπλίας βρίσκεται σε αρχαιολογική ΖΩΝΗ Α (πράγμα που αναφέρεται στη σύμβαση μίσθωσης), όπου απαγορεύεται η οποιαδήποτε νέα δόμηση, η ξενοδοχειακή εταιρία έχει προβεί σε ανέγερση νέων κτηρίων στην Ακροναυπλία και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα NAFPLIA PALACE, δημιουργώντας κατ΄ αυτό τον τρόπο νέους όρους και νέα δεδομένα στη μισθωτική σχέση, τα οποία δεν υπήρχαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού
Δεδομένου ότι:
* Τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στον τουρισμό της πόλεως του Ναυπλίου και του Νομού Αργολίδας,
* Η μισθώτρια εταιρία έχει παραβεί τους όρους του διαγωνισμού και της σύμβασης μίσθωσης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιοι από τους όρους της σύμβασης δεν έχουν υλοποιηθεί από τη μισθώτρια εταιρία και για ποιο λόγο;
2. Έχουν καταβληθεί από τη μισθώτρια εταιρία όλα τα οφειλόμενα μισθώματα από το 2000 μέχρι σήμερα;

Σχόλιο «Π»:Έχουμε μεγάλη περιέργεια να δούμε την απάντηση του υπουργού αν δεν την αποφύγει κι αυτή τη φορά…

Απαγορεύεται η βοσκή και το κυνήγι στις καμένες περιοχές

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Απαγορεύεται από σήμερα η βοσκή και το κυνήγι στις καμένες περιοχές. Η σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη, εστάλη για εφαρμογή στους περιφερειάρχες. Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών για να δοθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ενώ παράλληλα ελήφθη μέριμνα για την αποστολή ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους των περιοχών που θα απαγορευτεί η βοσκή. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι κάηκαν 130.000 ελιές, 800 αιγοπρόβατα, 750 μελίσσια, 40 βοοειδή και δέκα χοίροι. Καταστράφηκαν ακόμη, 132 αποθήκες - ποιμνιοστάσια και 110 σταυλοϋπόστεγα. Ο κ. Χατζηγάκης είπε, ότι σύντομα θα υποβάλλει πρόγραμμα ΠΣΕΑ στην ΕΕ, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα φτάσουν οι αποζημιώσεις.

Οικονομικός ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας προτείνει ο ΣΕΒ

Τα παρουσίασε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δ. Δασκαλόπουλος.

Τα δέκα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ είναι:

• Άμεση λειτουργία και καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Να καθοριστούν προτεραιότητες ενίσχυσης ασθενέστερων και να προβλεφθεί η συμμετοχή κοινωνικών εταίρων στη διαχείριση.
• Κατάργηση των φορολογικών αντικινήτρων που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
• Υποστήριξη των νέων προσλήψεων με προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα αυξήσουν την απασχόληση στη διετία 2009 - 2010.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους στη διετία 2009 - 2010.
• Επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζόμενων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση.
• Εξυγίανση και ενίσχυση των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
• Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απογραφή εργοδοτών και πλήρης μηχανογραφική αποτύπωση των προσλήψεων.
• Υποχρεωτική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (98/59) για την κατάρτιση κοινωνικού σχεδίου εργαζομένων, στις περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση μίας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις.
• Άμεση προώθηση εφαρμογής του νόμου περί εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων και επίβλεψη της εφαρμογής του από τις τράπεζες, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
• Προσαύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Διευρύνεται και «ακριβαίνει» η αυτοπεραίωση

Μείωση επιτοκίων ζητά η ΕΣΕΕ

Η ΕΣΕΕ ζήτησε κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια στην καταναλωτική πίστη ως μέτρο τόνωσης της αγοράς
Ακριβότερη γίνεται από το 2010 η αυτοπεραίωση για περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Αρμενάκης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο σύστημα της αυτόματης περαίωσης οι οποίες θα ανεβάσουν σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες που επιθυμούν να κρατήσουν μακριά από την έδρα τους το φορολογικό έλεγχο.
Αν και ο υπουργός δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και πως δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Αρμενάκη το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει:
1. Αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΜΣΚΚ θα είναι αυξημένοι κατά μέσο όρο 10% - 20%. Με την αύξηση των ΜΣΚΚ που θα εφαρμοστεί από το 2010 για την αυτοπεραίωση της χρήσης του 2009, τα ελάχιστα καθαρά κέρδη που προσδιορίζονται εξωλογιστικά και λαμβάνονται υπόψη για την αυτόματη περαίωση θα αυξηθούν σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να γλιτώσουν από τις περιπέτειες του φορολογικού ελέγχου θα είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα και κατά συνέπεια θα πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για να απαλλαγούν από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.
2. Αύξηση του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων για την υπαγωγή στην αυτοπεραίωση, από τα 300.000 ευρώ στα 500.000 ή τις 600.000 ευρώ για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν κάθε χρόνο τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης για να απαλλαγούν από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι πιθανόν να διατηρηθεί το όριο των 150.000 ευρώ.
Απασχόληση

Επιπλέον, ο κ. Αρμενάκης απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για αύξηση των απολύσεων τους επόμενους μήνες ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαθανασίου διευκρίνισε πως:
Η ΕΣΕΕ ζήτησε κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια στην καταναλωτική πίστη ως μέτρο τόνωσης της αγοράς.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και πως δεν πρόκειται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, ενώ δεν δέχθηκε τις προτάσεις της ΕΣΕΕ σχετικά με την ελαστικοποίηση του καθεστώτος που ισχύει για τις ακάλυπτες επιταγές (κατάργηση της ποινικής ευθύνης για τις επιταγές που δεν υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ, αναστολή της εγγραφής στον «Τειρεσία» έως το τέλος της κρίσης της εγγραφής ακάλυπτων επιταγών έως 3.000 ευρώ, επέκταση του χρόνου σφράγισης των επιταγών στις 30 μέρες από 8+8 που ισχύει σήμερα).
Επίσης, ο κ. Παπαθανασίου δεν δέχθηκε το αίτημα για κατάργηση της εισφοράς 0,6% επί των δανείων, ενώ αποδέχθηκε το πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης, που μπλοκάρει, ωστόσο, στο ζήτημα της χρηματοδότησης.
Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στην ανάγκη για περιστολή του ελλείμματος του ΟΑΕΕ και την ανάγκη άμεσης είσπραξης των οφειλομένων εκεί.

Μεταχρονολόγηση των δανειακών υποχρεώσεων ζητούν οι μικρομεσαίοι
Σταδιακή μείωση του ορίου μεταχρονολόγησης των επιταγών ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Αμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ζητούν από την κυβέρνηση οι μικρομεσαίοι. Στο υπόμνημα που παρέδωσε χθες στον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημ. Ασημακόπουλος, δίνεται έμφαση στο πρόβλημα της ρευστότητας που επιδεινώθηκε δραματικά σήμερα και ο κίνδυνος της «στάσης πληρωμών» είναι ορατός.
Όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, αν δεν αντιμετωπισθεί θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες, όπως αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές, τις τράπεζες και ασφαλώς στις επενδύσεις και στις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ απαιτείται η λήψη μέτρων, όπως:

 • Δέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που θα αφορούν μόνο πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
 • Ένταξη των αστικών συνεταιρισμών που ιδρύονται από μικρομεσαίους επιχειρηματίες στα αναπτυξιακά και κοινοτικά προγράμματα.
 • Αύξηση των κονδυλιών χρηματοδότησης του ΤΕΜΠΜΕ και αυστηρή παρακολούθηση της ροής χρηματοδότησης προς τις μικρές επιχειρήσεις από τις τράπεζες.
 • Μεταχρονολόγηση των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες γα τουλάχιστον 6 μήνες. Ιδιαίτερα για τα δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το ΤΕΜΠΜΕ.
 • Δημιουργία τράπεζας για μικρές επιχειρήσεις (δάνεια - εγγυήσεις) με συμμετοχή και του κράτους. Ανάλογες δομές υπάρχουν σε Αυστρία, Σουηδία, Φιλανδία. Πιθανά αυτή πρέπει να είναι η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ.
 • Σύνδεση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις με υποχρέωση για επενδύσεις.
 • Αμεση επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις.
 • Σταδιακή μείωση του ορίου μεταχρονολόγησης των επιταγών.
 • Επαναδιαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων ένταξης στη «μαύρη λίστα» της «Τειρεσίας Α.Ε.» στη λογική της ύπαρξης και δεύτερης ευκαιρίας για τον επιχειρηματία ο οποίος βρέθηκε σε μια στιγμή αδυναμίας.
Συντελεστές καθαρού κέρδους

Αυξάνονται οι Μοναδικοί Συντελεστές Καθαρού Κέρδους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΜΣΚΚ θα είναι αυξημένοι κατά μέσο όρο 10% - 20%. Με την αύξηση των ΜΣΚΚ που θα εφαρμοστεί από το 2010 για την αυτοπεραίωση της χρήσης του 2009, τα ελάχιστα καθαρά κέρδη που προσδιορίζονται εξωλογιστικά και λαμβάνονται υπόψη για την αυτόματη περαίωση θα αυξηθούν σημαντικά.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να γλιτώσουν από τις περιπέτειες του φορολογικού ελέγχου θα είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα και κατά συνέπεια θα πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για να απαλλαγούν από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Tα μέτρα που ζητά ο εμπορικός κόσμος
 • Eνιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
 • Eπαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για επενδύσεις.
 • Aύξηση του ποσοστού των επισφαλών απαιτήσεων που εγγράφονται στους ισολογισμούς από 0,5% σε 2% επί του ετήσιου τζίρου των σχετικών προβλέψεων στους ισολογισμούς.
 • Kατάργηση της εισφοράς 0,6% επί των δανείων.
 • Aύξηση των ορίων υπαγωγής επιχειρήσεων στην αυτοπεραίωση από 300.000 ευρώ σε 600.000 ευρώ.
 • Mείωση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους και των συντελεστών εμπορικότητας.
 • Kατάργηση της ποινικής ευθύνης για τις επιταγές που δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ.
 • Eπέκταση του χρόνου σφράγισης των επιταγών στις 30 ημέρες.
 • Διάθεση επιπλέον ποσών για παροχή εγγυήσεων μέσω δανείων TEMΠME, αύξηση των δικαιούμενων και αναστολή καταβολών για 1 χρόνο.
 • Mείωση των επιτοκίων καταναλωτικής πίστης.
 • Aφορολόγητη μεταβίβαση επιχείρησης από γονέα/σύζυγο σε παιδιά ή σύζυγο.

GOOGLE ADS

Για τα λάθη του Ε9

Διορθώσεις μόνο στις Εφορίες

Το Υπουργείο Οικονομικών μας ενημερώνει ότι μόνο στις εφορίες και όχι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που εντοπίστηκαν στο έντυπο Ε9 των ετών 2005 – 2008!
Οι πολίτες που έχουν λάβει ειδοποιητήρια μπορούν να διορθώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις της περιουσιακής τους εικόνας, που είχαν την 1η Ιανουαρίου 2008 (δήλωση Ε9):
Είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου (call center) που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, στο τηλέφωνο 8011 112 277.
Είτε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής (internet), στη διεύθυνση www.e-9.gr
Είτε εξυπηρετούμενοι μέσω των εφοριών. Οι εφορίες θα εξυπηρετούν τους πολίτες που λαμβάνουν ειδοποιητήρια θα υλοποιούν τις διορθώσεις και θα εκτυπώνουν τα ανάλογα έντυπα (προσωρινή και τελική δήλωση του εντύπου Ε9 έτους 2008 και απόδειξη υποβολής).

Γραμμή εξυπηρέτησης

για τους πρωτοετείς φοιτητές από το ΑΠΘ

Ανοιχτή Γραμμή Εξυπηρέτησης, που θα λειτουργεί έως και τις 31 Οκτωβρίου 2009, ώστε οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες να βοηθηθούν στην εύρεση στέγης, λειτουργεί και φέτος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για το σκοπό αυτό είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων η ιστοσελίδα του Τμήματος Σπουδών του Α.Π.Θ. http://dps.web.auth.gr, οι τηλεφωνικές γραμμές 2310 991372, 991373, 994168, 996743 και 996771 καθώς και το φαξ 2310 995112, όπου μπορούν να δηλώσουν τα διαμερίσματα που διαθέτουν για ενοικίαση.

Κίνδυνος για την υγεία μας

Η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή καταστρέφει τις αρτηρίες

Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες ενδεχομένως θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία.
Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess σε ποντίκια δείχνει ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο συμβάλλει στην εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αφορμή για αυτή τη μελέτη ήταν οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ατόμων που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή και είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Οι ερευνητές από το τμήμα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, επιχείρησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα η δίαιτα που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις διαφορετικές ομάδες ανάλογα με το τί έτρωγαν. Στην πρώτη ομάδα, τα πειραματόζωα τρέφονταν με την καθιερωμένη διατροφή των ποντικιών, στη δεύτερη ομάδα με την δυτικού τύπου διατροφή (υψηλή πρόσληψη λιπαρών) και στην τρίτη ομάδα με την διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες.
Μετά από 12 εβδομάδες, τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν πάρει λιγότερο βάρος, ωστόσο είχαν αναπτύξει 15% περισσότερη αθηροσκλήρυνση από ό,τι εκείνα που τρέφονταν βάσει τη διατροφής των ποντικιών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν τη δυτικού τύπου διατροφή ήταν 9%.
«Η μελέτη που κάναμε δείχνει ότι τουλάχιστον στα ποντίκια, αυτού του είδους η διατροφή μπορεί να είναι επιζήμια για το καρδιαγγειακό σύστημα. Φαίνεται ότι η ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζεται με την τακτική άσκηση αποτελεί την καλύτερη λύση για τους περισσότερους ανθρώπους», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Anthony Rosenzweig.

Zougla.gr

Αθλητικός ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ ΡΟΥΦ
Λευκή ισοπαλία στο δεύτερο εντός έδρας φιλικό του Παναργειακού

Παρουσία περίπου 150 οπαδών, ο Παναργειακός ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα (0-0) με τον ΠΑΟ Ρουφ στο Άργος. Δοκάρια για τους «ερυθρόλευκους» είχαν οι Μαστραντώνης (54'), Θεοδωρόπουλος (74'). Ευκαιρίες για τους γηπεδούχους έχασαν οι Κατσαρός, Ζαραφωνίτης και Φιλιππίδης. Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί η απόκτηση του 20χρονου υπό δοκιμή πορτιέρο Μανώλη Μπαντή αλλά και των παικτών που θα δοθούν δανεικοί.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ: Βουρνάζος, Φίλης, Ζυγούρης, Κουτσοδήμος, Σκόνδρας, Γεωργακόπουλος, Νώτης, Πλεμμένος, Πιτσόκος, Καλλιπολίτης, Καραγκούνης. Επαιξαν και οι: Μπαντής (υπό δοκιμή), Χατζόπουλος, Παπαϊωάννου, Μιχελής, Κατσαρός, Λετιέρι, Γαλάνης, Ζαραφωνίτης, Φιλιππίδης, Σοφός.
ΠΑΟ ΡΟΥΦ: Μπαντίκος, Κουμπούλης, Σαλακός, Τριανταφυλλίδης, Τριανταφύλου, Φίπε, Τύρπος, Καλογερής, Γιουβανέλλης, Βλαστέλλης, Μαραγκουδάκης. Επαιξαν και οι: Κουβαράκης, Θεοδωρόπουλος, Τσιπλάκης, Τουρνάς, Πλινθίδης, Μαστραντώνης, Καπουράνης, Αθανασόπουλος, Σταυρακάκης, Γαργαρώνης.

Μετατέθηκε το παιχνίδι κυπέλλου με τον Ολυμπιακό Βόλου που ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη Τετάρτη και τελικά θα γίνει την Κυριακή 30/8 και ώρα 16:45.

Το ανέκδοτο της ημέρας!

10 λόγοι για τους οποίους οι μετοχές είναι καλύτερες από τις γυναίκες

01 . Γιατί μπορείς να έχεις όσες σου αρέσουν .
02 . Γιατί τις πουλάς και τις αγοράζεις οπότε θέλεις .
03 . Γιατί δεν έχουν μητέρες ( κι εσύ πεθερές ) , εκτός και αν πρόκειται για θυγατρικές εταιρείες .
04 . Γιατί κατά κανόνα , άμα τις κρατήσεις για καιρό , θα σου βγει σε καλό .
05 . Γιατί μπορεί ακόμα και το πρωί να είναι ελκυστικές .
06 . Γιατί πόσες φορές έχει έρθει μια γυναίκα να σου πει : από τις 8 του μήνα θα έχεις άλλη μια σαν και μένα τζάμπα στα χέρια σου !
07 . Γιατί τις παίρνεις σήμερα και μπορείς να τις πληρώσεις σε δύο μέρες .
08 . Γιατί αν τη θέλει κι άλλος , μπορεί να βγεις κερδισμένος κι εσύ.
09 . Γιατί κανένας δεν πουλάει 300 γυναίκες για να πάρει ένα δακτυλίδι σε μια μετοχή .
10 . Γιατί αν τα ακουμπάς σε μια μετοχή , αποκαλείσαι επενδυτής , ενώ αν τα ακουμπάς σε μια γυναίκα αποκαλείσαι χαζός .